STREET FASHION, NEW TREND IN TOWN?

Όχι δα! Το Street Style μπορεί να είναι ο νέος πονοκέφαλος των μεγάλων οίκων μόδας αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι νέο.
Το Street style υπήρχε ανέκαθεν, αλλά έγινε φαινόμενο που κέρδισε τις εντυπώσεις τον 20ο αιώνα. Ως τάση που προβάλλει την προσωπική ταυτότητα και απελευθερώνει το άτομο από τις γενικές επικρατούσες τάσεις μόδας, κερδίζει συνεχώς έδαφος.
  1. Street style αποκαλούμε την Μόδα που δεν προκύπτει στις πασαρέλες και στα Studio Σχεδιαστών αλλά στους δρόμους.
  2. Συνδέεται απόλυτα με τον Πολιτισμό των Νέων.
  3. Εμφανίζεται συχνότερα σε μεγάλα αστικά κέντρα.
  4. Προέκυψε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αντίδραση στην τυποποίηση και ως ανάγκη διαφοροποίησης, από τις οικονομικά ασθενείς, περιθωριακές ομάδες.
  5. Αποτελεί προσωπική έκφραση δημιουργίας του ίδιου του καταναλωτή που συνδυάζει την πρακτικότητα με τη μόδα. Για αυτό και οι επιρροές από τη sportive fashion είναι έντονες.

Περιοδικά Μόδας αλλά και μεγάλες εφημερίδες βλ. NewYork Times διαθέτουν συχνά ολόκληρα φωτογραφικά αφιερώματα με street looks.

Ο Bill Cunningham (Αμερικανός φωτογράφος), σε ένα από τα πολλά αφιερώματά του στο Street Style, ανέφερε ότι:"η καλύτερη επίδειξη μόδας ζωντανεύει καθημερινά στους δρόμους".

Το street style είναι μια απίστευτα ιογενής, στιγμιαία, εθιστική πτυχή της μόδας που έχει αλλάξει πολλούς από τους τρόπους με τους οποίους η μόδα κατασκευάζεται και καταναλώνεται.

Σαφέστατα το street style έχει συμβάλλει κατά πολύ και σε αυτό που αποκαλούμε fast fashion. Ως μια ακραία αλλά όχι αναληθή εκτίμηση, το street style έφτιαξε το fashion street, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην δημιουργία, εξάπλωση και συντήρηση όλων των γνωστών αλυσίδων fast fashion καταστημάτων (βλ. ZARA, BERSHKA, PULLnBEAR, H&M κλπ).


ACTIVEWEAR & STREET STYLE...  

Το Street Style από μόνο του αποτελεί την ενδυματολογική έκφραση των απλών ανθρώπων στην καθημερινότητά τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους,  που ως ένα βαθμό τους επηρεάζει η μόδα και οι ενδυματολογικές συνήθειες των επωνύμων, αν συνυπολογίσουμε την καθημερινή τους ανάγκη για πρακτικότητα, τότε το ActiveWear, το Sporty ντύσιμο, είναι η κατάλληλη κατηγορία καταναλωτικής προσέγγισης αυτού του κοινού.
1.
  Ο Kanye West (Ράπερ, Παραγωγός & σύζυγος της Kim Kardashian) στην παρουσίαση του νέου του μουσικού άλμπουμ, λάνσαρε μια νέα αθλητική σειρά - collection σε συνεργασία με την Adidas.

2. Η Rihanna λάνσαρε μια ολοκλήρη σειρά από sneakers, σε συνεργασία με την Puma.

3. O David Beckham πέρα από γνωστός αθλητής - ποδοσφαιριστής, αποτελεί το απόλυτο fashion icon, με πολλά εξώφυλλα σε περιοδικά μόδας. Urban CULTURE, TOURISM και Fashion street...

Mιλάνο, το καλύτερο παράδειγμα πως μια πόλη γίνεται συνώνυμο της Μόδας. H ίδια η μόδα και οι πρακτικές της έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτής της πόλης. Η Fashion Street του Μιλάνου είναι από τις πιο δημοφιλής και σεβαστές επιρροές του street fashion.  Σίγουρα, η επιτυχία του Street Milan συνδεεται με το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός, Οίκων, Πρακτορείων και Events Μόδας βρίσκοται στην πόλη. Η αλληλεπίδραση είναι αναπόφευκτη!

To Παρίσι καταλαμβάνει εξίσου μια σημανική θέση τόσο ως Κέντρο Μόδας όσο και ως Street Fashion πόλη.

Πέρα από μία πρωτεύουσα όπου έχει προ πολλού κερδίσει το στυλ και την πολυτέλεια, αποτελεί τόπο Σχεδιαστών, Καλλιτεχνών και Μποέμικης ζωής.

Η ιαπωνική μόδα έχει εμπνεύσει πολλούς επαγγελματίες της μόδας στη Δύση (Kenzo Takada, Issey Miyake, Hanae Mori, Yamamoto κ.α.). Η Ιαπωνική Street Fashion δεν προέρχεται όμως από τους διάσημους  Ιάπωνες σχεδιαστές, αλλά διευθύνεται από κορίτσια γυμνασίου που έχουν γίνει εξαιρετικές στον έλεγχο των τάσεων της μόδας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι νέεοι αυτοί που έχουν συνείδηση της μόδας είναι οι πράκτορες της, οι οποίοι συμμετέχουν στην παραγωγή και τη διάδοση της.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ…

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ STREET STYLE ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ “Ο ΔΡΟΜΟΣ” ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ “ΟΙΚΟΙ” ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ